Site Reviewer
Image default
Banen en opleidingen

Waarom zou een tiener een carrière plannen terwijl hij nog op school zit

werk zoeken

Er zijn genoeg obstakels op weg naar de opvoeding van dromen. Examens worden moeilijker, nieuwe verplicht

Het lijkt erop dat toekomstige schoolverlaters en hun ouders zich bewust zijn van de noodzaak zich van tevoren op toelating voor te bereiden. Helaas niet allemaal – en niet altijd.

Deskundigen stellen voor om de situatie breder te bekijken: voorbereiding op toelating is niet voldoende – het is noodzakelijk om een ​​toekomstige carrière te plannen. Vanuit dit oogpunt is het kiezen van een universiteit of hogeschool en je erop voorbereiden slechts een van de verplichte fasen.

We zullen je vertellen waarom een ​​tiener (met de steun van ouders!) Een carrière zou moeten plannen terwijl hij nog op school zit.
Ambitieuze doelen zullen haalbaar worden

Bij systematische voorbereiding op de universiteit van dromen is de kans op toelating groter dan bij een plotselinge beslissing. Hierdoor hoeft de toekomstige afgestudeerde geen documenten in te dienen op plaatsen waar minder concurrentie is – bij instellingen met een lage rating en een gemiddelde onderwijskwaliteit.

Op de lange termijn zal afstuderen aan een prestigieuze onderwijsinstelling een jonge specialist een hoge start geven, een pas voor grote bedrijven worden – natuurlijk, als de student zijn studie niet verwaarloosde, met succes een stage voltooide en deelnam aan het openbare leven.

“Als ze helemaal geen carrière plannen, gebeurt het vaak: ze komen binnen op de plek waar ze het gemakkelijkst kunnen binnenkomen. Maar dan blijkt bij het solliciteren dat er geen minimumlijst is met competenties die een werkgever nodig heeft. Een tiener studeerde bijvoorbeeld af aan de faculteit bibliothecaris, liep stage in een bibliotheek en na zijn afstuderen had hij de keuze om in een bibliotheek of in een archief te werken. Er zijn situaties waarin actieve studenten, zelfs tijdens hun studie, pogingen doen om de gekozen opleiding te verlaten, hun studie af te ronden, erbij te oefenen, en dan is het gemakkelijker om na de universiteit een veelbelovende baan te krijgen. Over het algemeen is het moeilijk om een ​​succesvolle carrière op te bouwen nadat je bent afgestudeerd aan een universiteit ”.

Laten we een stap teruggaan. Systematische voorbereiding op een universiteit omvat de selectie van geschikte opties, evenals de keuze van een veelbelovende specialiteit, die voor een student en zijn ouders gemakkelijker te doen is in de lessen voor beroepskeuzebegeleiding.

“Een jaar of twee voordat hij naar een universiteit of hogeschool gaat, kan een tiener de richting en de vakken voor training kiezen die echt relevant zijn. Als u bijvoorbeeld kiest voor Toegepaste Informatica in Design, is dit één set vakken. Als je naar grafisch ontwerp of architectuur kijkt, is dit een andere set (inclusief verplichte kennis van schilderen, beheersing van tekentechnieken, plus slagen voor een creatieve wedstrijd, enz.). Als een tiener in de 11e klas tot de mening komt “Ik wil ontwerper worden”, kan hij er gewoon niet meteen een worden, hij zal geen tijd hebben om een ​​basis voor zichzelf te vinden voordat hij de school verlaat.
Het wordt gemakkelijker om je studie af te ronden

Een prestigieuze universiteit is geen remedie voor alle ziekten. Je zult op zoek moeten gaan naar een baan, concurreren met leeftijdsgenoten, zelfs daarna. De nodige vaardigheden verwerven, maar ook nuttige contacten opdoen. Maar er is een nuance.

Zo hebben een tiener en zijn ouders tijdens het proces van beroepskeuzebegeleiding de mogelijkheid om een ​​onderwijsinstelling te kiezen “met de juiste basis” die het meest geschikt is voor het toekomstige beroep.
U kunt geld besparen bij de voorbereiding op een universiteit

Bijlesdocenten, gespecialiseerde cursussen aan universiteiten, online lessen en webinars – dit alles is geen goedkoop plezier. En hoe dichter bij het “X-moment” – het betreden van de universiteit, hoe hoger de inzet en hoe moeilijker de voorbereiding. Na het doorlopen van een hoogwaardige loopbaanbegeleiding kun je:

de belasting van het gezinsbudget gelijkmatig verdelen over de tijd,
selecteer geschikte cursussen met korting,
haast je niet van de ene koers naar de andere, grijp niet alles tegelijk vast.

Minder waarschijnlijk dat een student uitvalt

Generatie Z bestaat uit vrijheidslievende, onafhankelijke en zelfverzekerde jongeren. Was het 10-15 jaar geleden een zeldzame situatie dat een student het instituut verliet voor een baan of met verlies van de cursus overging naar een heel andere faculteit, nu gebeurt dit vrij vaak. Het is waar dat dergelijke situaties een ernstige belasting vormen voor de student zelf en vooral voor zijn ouders.

Als een tiener naar een hogeschool of universiteit gaat, vertrouwend op hoe hij zijn carrière ziet, dan is de keuze van de instelling bewust gemaakt en is studeren gemakkelijker, omdat de student begrijpt welke vakken en hoe hij in de toekomst precies nuttig zal zijn werk. En moeilijkheden (zelfstudie, examens, sessies) worden door hem alleen gezien als mijlpalen op weg naar het doel.

Tijd is altijd een waardevolle bron geweest, maar voor afgestudeerden en hun ouders vliegt het sneller dan normaal.

Er is tijd!

Tijd is altijd een waardevolle bron geweest, maar voor afgestudeerden en hun ouders vliegt het sneller dan normaal. Als een tiener op de middelbare school loopbaanbegeleiding doorloopt, zal hij zichzelf tijd kopen om …
Bepaal echte voorkeuren

Er is tijd om de neigingen en talenten van een tiener te onthullen – bovendien objectief, met de deelname van een ‘externe’ specialist.

Bestudeer de arbeidsmarkt grondig

Er is tijd om kansrijke, relevante beroepen nader te bekijken

Misschien niet?..

Laten we een voorbehoud maken dat het in sommige situaties mogelijk is zonder loopbaanbegeleiding.

Als het kind nog op school zit, zonder hulp van buitenaf, heeft hij besloten wat hij wil doen, neemt hiervoor alle nodige stappen en probeert zelfs geld te verdienen.
Als er heldere neigingen en capaciteiten zijn, is het kind bijvoorbeeld serieus betrokken bij muziek of sport.

https://www.vindazo.be