Site Reviewer
Image default
Aanbiedingen

Gebruik je cirkelzaag voor houtbewerkingsprojecten

Tegenwoordig is de handcirkelzaag waarschijnlijk de meest voorkomende cirkelzaag die gebruikt wordt. Deze zaag, ook wel verstekzaag genoemd, wordt vaak in een tafelzaag gemonteerd. De gebruiker kan zo hout bij benadering in een hoek zagen. Tafelzagen met cirkelzagen hebben vaak optionele verlengstukken. Deze worden onder andere gebruikt voor handgesneden of andere projecten. Maar er zijn ook verstekzagen en schaafzagen cirkelzagen.

 

De rechte zaagsnede is een ander type zaag met een roterend blad. De zaag kent twee basisstijlen: een mes met tanden en een mes zonder tanden. De rechte snede heeft tanden, waardoor deze ideaal is voor het maken van afkortingen. Hij snijdt echter geen hoeken. De randen van de rechte snede zijn niet scherp. Het is daardoor moeilijker om gladde verstekzagen te maken. Een afkortcirkelzaag heeft over het algemeen een afschuiningsoptie op het blad.

Terugslagactie

Met een specifieke terugslagactie kan een goede zaagsnede op een cirkelzaagblad worden bereikt. Het blad schiet terug, in plaats van dat de kracht die het naar beneden veroorzaakt, afbuigt. De hoeveelheid afschuining (de tegenoverliggende rand) hangt af van de werkelijke richting van de terugslag. Bij een diamantzaagblad vindt de terugslagactie plaats aan de snijkant van één van de messen. Bij sommige cirkelzagen kun je kleine rubberen of plastic terugslag op het oppervlak mogelijk maken. 

 

Terugslagafstand

Een ander voordeel van enkele cirkelzagen is de terugslagafstand. Dit is de afstand tussen de rand van het blad en de rechte rand. Zolang de afstand minimaal tien procent is van de bladlengte, is een goed zaagblad mogelijk op cirkelzaagbladen. Bij elke afmeting van de schuine kant kan het percentage tussen beide verschillen. Dit verschilt per fabrikant, maar veel cirkelzaag zaagbladen kunnen een lengte tot vijfenveertig inch aan.

 

Bankzaagfunctie

Het laatste dat we willen benoemen, is dat veel zagen een ingebouwde bankzaagfunctie hebben. Gebruikers kunnen hiermee handmatig planken, patronen en mallen in stukken scheuren. Dit is mogelijk door het roterende blad rond een stationair tafelzaagblad. De meeste van deze tafelzagen hebben een op- en neerwaartse beweging in beide richtingen. Dit geldt echter niet voor alle tafelzagen. Dit is namelijk afhankelijk van het merk en model.

 

Een cirkelzaag maakt het mogelijk om zowel schuin als recht in hout te zagen. Daarbij kan het ook licht en donker hout zagen. Dat laatste vereist wel enige oefening om perfecte hoeken te bereiken. Voor het beste resultaat wordt aangeraden alleen hout van hoge kwaliteit en bevestigingsmiddelen te gebruiken. Als deze basisstappen gelukt zijn, kun jij een houtbewerkingsproject proberen.


Bij het verfijnen en afmaken van een houtbewerkingsproject, is het gebruik van een schuurmachine erg handig. Deze zal de klus alleen maar makkelijker maken. Voor meer informatie over gereedschap, verwijzen wij je door naar deze website. Deze organisatie is expert op het gebied van gereedschap en altijd bereid om je van advies te voorzien.

https://www.gereedschap-expert.nl/