Site Reviewer
Image default
Aanbiedingen

Oprijplaten

Je hebt een nieuwe aanhanger, maar nog geen oprijplaten? In deze blog vertellen wij alle mogelijkheden en soorten oprijplaten die er zijn. Ook welke afmetingen jij moet hebben en hoe je dit kan berekenen. Oprijplaten kunnen gebruikt worden om voertuigen gemakkelijk van en op de aanhanger te rijden. Voor professioneel gebruik is er een groot aantal oprijplaten te koop. 

Welke afmetingen moet mijn oprijplaat aanhanger hebben?

De lengte van de oprijplaat wordt bepaald door een aantal factoren. Je moet weten wat de oprijhoek en de belasting is, om dit te bepalen heb je het laadvermogen nodig. De lengte van je oprijplaat kan je berekenen met deze formule: Als het voertuig een 45 cm oprijhoogte heeft met een stijging van 30% dan bereken je de lengte als volgt; oprijhoogte (45cm)/ de maximale hellingshoek (30%) x 100 = lengte oprijplaat.

Oprijplaten in verschillende vormen

Oprijplaten zijn er ook in verschillende vormen. De meest voorkomende zijn de rechte oprijplaten, deze vorm is ook makkelijk op te bergen omdat ze weinig ruimte in beslag nemen. Van Eduard zijn de multitransporters en autotransporters standaard van rechte oprijplaten voorzien, deze kan je onder de laadvloer achter de nummerplaat gemakkelijk opbergen. 

Veel aanhangers hebben een geïntegreerde schacht voor het opbergen van oprijplaten!

Opklapbare oprijplaten zijn er ook, deze kan je makkelijk meenemen en nemen ook weinig ruimte in beslag. Je kan ook kiezen voor gebogen oprijplaten als je veel lage voertuigen of machines hebt. De gebogen vorm zorgt namelijk ervoor dat er geen ‘diepe hoek’ ontstaat tussen de laadklep van de trailer en het hoogste punt van de oprijplaten. 

Oprijplaten materiaal

Oprijplaten zijn beschikbaar in drie soorten materiaal, allereerst kunststof. De oprijplaten van kunststof zijn duurzaam en gaan bij goed gebruik jaren mee. Deze oprijplaten zijn makkelijk vervoerbaar door het lichte gewicht, ze zijn lichter dan stalen oprijplaten. Ook zijn de kunststof oprijplaten goedkoper dan stalen en aluminium oprijplaten. 

De stalen oprijplaten zijn de stevigste van de drie, daarom zijn deze ideaal voor het vervoeren van zware lading. De oprijplaten van staal zijn wel wat zwaarder en voor roest licht gevoelig. Hierdoor raden wij aan roestvrijstalen oprijplaten of gegalvaniseerde oprijplaten te kopen. Let wel op bij de gegalvaniseerde oprijplaten want deze zijn minder bestand tegen roest dus berg ze goed op.

Makkelijk om mee te sjouwen zijn de oprijplaten van aluminium, dit is de lichtste variant. Het tillen wordt vaak nog gemakkelijker gemaakt als er handvaten op zitten. De aluminium oprijplaten zijn ook erg duurzaam want deze roesten niet en gaan jaren lang mee.

Overige aandachtspunten zijn dat als je zware lading gaat vervoeren wij wel lange stalen oprijplaten aanraden. Hoe langer de oprijplaat, hoe lager de oprijhoek en hierdoor is de belasting lager. Om de belasting niet te veel te laten worden moet je de hoek van de oprijplaten niet te steil maken. 

Oprijplaten van Aanhangwagendirect

Weet je precies welke oprijplaten jij wilt? Neem een kijkje op Aanhangwagendirect.nl. Zij hebben een ruim assortiment oprijplaten te koop. Weet je het nog niet zeker? Of begrijp je iets niet? Neem dan gerust contact op met de klantenservice van Aanhangwagendirect.

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/