Site Reviewer
Image default
Beauty en verzorging

Hormonen en huidproblemen: hoe zit het?

Hormonen: ze hebben bijna overal invloed op, wat geldt voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Ook in de huid worden veel processen door hormonen geregeld. Denk maar aan de dikte van de huid, maar ook aan de hoeveelheid talgproductie, de pigmentatie en de conditie. Hormonen regelen namelijk allerlei processen in het lichaam. Een hormonale onbalans kan leiden tot vervelende huidproblemen. Acne is een van de bekendste voorbeelden en vooral zichtbaar in de puberteit: het moment dat je hormonale balans enorm verandert. Ook een droge huid, versnelde huidveroudering en eczeem zijn klachten die passen bij een hormonale onbalans. Naast dat je het probleem bij de kern moet aanpakken, is het ook aan te raden om een huidbehandeling te laten doen bij huidkliniekdreamskin.nl. Zo wordt je huid goed verzorgd, waardoor je minder last hebt van de fysieke klachten.

Wat verschillende hormonen met je huid doen

Je lichaam heeft allemaal verschillende hormonen nodig om normaal te kunnen functioneren. Deze hoeveelheden kunnen uit balans raken, waardoor je last kunt krijgen van vervelende huidaandoeningen. Een voorbeeld hiervan is acne. Acne veroorzaakt door hormonen wordt meestal veroorzaakt door het mannelijke geslachtshormoon: testosteron. Zowel mannen als vrouwen maken dit hormoon aan, waardoor acne dus ook bij beide voorkomt. Het testosteron zorgt voor meer talgproductie en een dikkere huid en dus ook acne. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen kan er juist voor zorgen dat de huid dunner en minder stevig wordt. Het zorgt er namelijk voor dat je huid minder collageen bevat, waardoor je eerder last zult krijgen van rimpels. Ook de aanmaak van hyaluronzuur wordt verminderd, waardoor je eerder last krijgt van een droge huid. 

Hoe houd je hormonen in balans?

Het is dus belangrijk dat je je hormonen in balans houdt. Dit kun je ten eerste doen door goed en gezond te eten. Zo zijn avocado’s, verschillende groenten en fruit, pure chocolade, noten en vis erg gezond. Ook is het belangrijk om niet te veel alcohol te drinken en niet te roken, wanneer je jouw hormonen in balans wilt houden. Verder heeft stress een negatieve invloed en is ook het gebruik van shampoos met parabenen schadelijk voor je hormoonhuishouding. Door deze stoffen te vermijden, gezond te eten en je huid met regelmaat te laten behandelen bij een huidkliniek, kun je weer met een stralende huid door het leven.