Site Reviewer
Image default
Bedrijven

Een lekker kopje koffie

In de ochtend hebben de meeste Nederlanders een koffie kopje nodig. Zonder dit kopje beginnen ze de dag met een slechte start en vele komen dan niet eens op gang. Ze hebben deze energiebom elke dag weer hard nodig. Maar waar komt deze vraag naar koffie en koffiecups eigenlijk vandaan? Waarom kunnen wij niet zonder cups voor nespresso of een ander koffiemerk?

Het begin van het kopje koffie

Er zijn veel verhalen over de eerste koffiezaden. Volgens sommige waren het de Afrikanen die de koffiezaden mee hadden genomen uit Arabië. Volgens andere verhalen waren het juist de Arabieren die de koffiezaden hadden meegenomen uit Afrika. Al snel hadden mensen door de koffiebonen kwalen zoals vermoeidheid en slaperigheid verhielp en het had bovendien een lekkere smaak. Vroeger gebruikte ze de koffieboon op verschillende manieren. Een van die manieren was door er op te kauwen. Een andere manier was door ze te malen en te mengen met dierlijk vet. Hier werden dan vervolgens bolletjes van gemaakt die ze meenamen op verre reizen voor als ze wat behoefte hadden aan extra energie. Daarnaast werd er ook wijn gemaakt van het sap van de koffiebessen, deze “wijn” was net zoals de koffie zoals we die nu kennen.

Koffie was toen trouwens niet een alledaags drankje. Het was een medicijn dat werd gegeven aan zieken. Het werd daarnaast ook gebruikt bij godsdienstige plechtigheden.

Koffie naar Europa

Europeanen wisten pas eind 16e eeuw van het bestaan van de koffie af. De eerste Europese handelaren van koffie waren de Venetianen. Nederlanders zagen ook snel in hoe waardevol koffie was en een Nederlander nam stiekem een koffieplantje mee uit Mekka. Hij nam deze mee naar Java en zo ontstonden er vele koffieplantages door heel Indonesië heen. De grote doorbraak van koffie kwam pas op het moment dat de Amsterdamse burgemeester een koffieplant overhandigde aan de Franse Lodewijk XIV. Dit was de start voor Frankrijk om uit te groeien tot de grootste koffieproducent.

https://www.koffiecupster.nl/