Site Reviewer
Image default
Bedrijven

Meer buiten spelen

Een tijdje geleden kwam het nieuws naar buiten dan kinderen niet meer zoveel buiten spelen zoals hun ouders en grootouders vroeger wel hebben gedaan. De cijfers spreken voor zich, maar 10% van alle kinderen speelt vaker buiten dan binnen. Als we dat vergelijken met de cijfers van hun ouders en grootouders zien we een groot verschil. In de tijd dat hun ouders en grootouders namelijk kind waren speelden maar liefst een ruime 50% meer buiten dan binnen. De cijfers liegen er niet om en als we de trend moeten geloven zullen deze cijfers alleen maar nog erger worden. Maar 14% van de zes tot twaalf jarige speelt namelijk elke dag buiten, vijf jaar geleden was dit een veel hoger percentage, namelijk 20%.

Er werd bij het onderzoek, dat uitgevoerd werd door Jantje Beton, gevraagd waarom de kinderen niet meer zoveel buiten spelen. De kinderen geven allereerst aan dat ze niet genoeg tijd hebben om buiten te spelen. Maar liefst 1 op de 7 heeft het te druk met hobby’s en schoolwerk om buiten te gaan spelen. Daarnaast spelen ze liever niet buiten, omdat de spelletjes die ze binnen hebben (en de tv) vee leuker zijn dan buiten spelen. De speelplekken buiten vinden ze eigenlijk ook helemaal niet leuk. Ze vinden het saai en niet interessant genoeg. Plekken die ze we leuk vinden om te spelen zijn parken en bossen, niet bij skatebanen.

Hoe kunnen we al deze kinderen dan vaker laten buiten spelen? Misschien is het aan de gemeente om de speelplekken leuker te maken en de oude houten schommels te vervangen door leukere speeltoetsellen. En misschien moeten de ouders ook meer initiatief tonen. Ze hoeven niet per se zelf een houten speeltoetsel kopen. Ze kunnen ook wat vaker naar buiten met hun kinderen, misschien naar het bos of het park. Daar kunnen ze vrijuit spelen zonder gevaar.

https://www.buitenspeelgoed.nl/